Nyitólap

1021 Budapest, Széher út 73. Telefon: 06-1 / 392-8200

Kórházunkról
Betegellátás
Programok
Mentsünk életet!
Galéria
Támogatás
Állásajánlatok
Elérhetőségek
Webshop
Szent Ferenc játszótér
Szent Ferenc játszótér

Gyógynövénykert

 Nyitólap  Aktualitások  Újra lehet jelentkezni a Mentsünk együtt ... 
Betűméret-növelés →

Újra lehet jelentkezni a Mentsünk együtt életet programba!

A Budapesti Szent Ferenc Kórház folytatja országos programját

az újraélesztő készülékek elterjesztéséért

 

A hirtelen szívmegállás megelőzése és az újraélesztési ismeretek minél szélesebb körben való terjesztése érdekében folytatódik a Budapesti Szent Ferenc Kórház egy éve indított „Mentsünk együtt életet!” programja. A Kórház és az Innomed Medical Zrt. együttműködésében, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság támogatásával megvalósuló program keretében többszáz AED eszköz találhat gazdára.

Hirtelen szívmegállás esetén túlélésre azonnal megkezdett újraélesztés esetén van a legnagyobb esély. Az esetek többségében meg lehetne menteni a beteget a helyszínen vagy relatív közelben lévő defibrillátor segítségével, illetve ha a laikusok tudnának és mernének újraéleszteni. A mentők kiérkezéséig megkezdett laikus újraélesztés a defibrillátor használatával kombinálva ugyanis akár 60-70%-os túlélési esélyt is jelenthet. Ezen esetek közel harmada ráadásul közterületen történik. Az első 5 perc kritikusnak számít, az arrajárók többsége azonban legfeljebb a mentőt hívja, de maga nem nyúl a bajba jutotthoz, tíz jelenlévőből alig egy mer nekifogni az újraélesztésnek. Életbevágóan fontos ezért, hogy országosan tovább növekedjen a lakosság számára folyamatosan elérhető defibrillátorok száma, és tovább bővüljön azon hozzáértő civilek köre, akik ismerik az újraélesztés lépéseit és fogásait, és biztonsággal mernek cselekedni vészhelyzetben is.

A Budapesti Szent Ferenc Kórház ötlete nyomán elindult programban tavaly kétszáz készülék került meghirdetésre, az akkori igénylésekhez kapcsolódó oktatások még zajlanak. A kórház a cél fontossága, valamint az előző időszakban tapasztalt nagy érdeklődés és az oktatások sikere alapján elkötelezett az életmentést szolgáló program folytatása iránt.  A tavalyihoz hasonló konstrukcióban idén már 500 AED készülék megvásárlása lehetséges a piaci árhoz képest jelentős kedvezménnyel. A program továbbra is kiegészül egy ingyenes újraélesztési képzéssel, mert fontos, hogy ne csak az eszköz álljon rendelkezésre, de a tudás és a bátorság is, hogy szükség esetén a laikus használni merje. Az oktatást országosan az Egyházi Kórházak Egyesülése és tagkórházai biztosítják. A programban az Innomed Medical Zrt. könnyen kezelhető, 16 nyelven működő félautomata eszközei pályázhatók, és amennyiben később újraélesztésre használják, az ezt követően szükséges új elektródákat a program keretében ingyen pótolják.

A programba bármely szervezet, intézmény, cég, akár lakóközösség vagy egyén is jelentkezhet, de a mostani kampány az önkormányzatokat kiemelten is meg kívánja szólítani országszerte. Ezen belül cél, hogy azokon a településeken is javuljon a helyzet, ahová nehezen jut ki a mentő, vagy alapvetően nehézkesebb az orvosi ellátás, illetve ahol a kedvezményes konstrukció nagy segítség lehet. Ehhez a Magyar Falu Program is jól kapcsolódik, az eszközre ennek keretén belül is pályázható forrás. A programba jelentkező települések, kerületek szerepe azért is fontos, mert egy ilyen eszköz önkormányzathoz, templomhoz, iskolába vagy közlekedési csomópontba történő kihelyezése már önmagában is figyelemfelkeltő, a gondoskodó önkormányzat tevékenysége így egyéni és társadalmi szinten is szemléletformáló lehet.

 További információk, illetve jelentkezés a programba: kommunikacio@szentferenckorhaz.hu

 vissza
Állásajánlatok
2023
SZEP
29
Takarító

2023
SZEP
28
Ápoló / Szakápoló

2023
JÚL
13
Konyhai kisegítő

2023
MÁJ
21
Kardiológus / belgyógyász szakorvos, vagy szakvizsga előtt álló orvos

2023
MÁR
30
Karbantartó / Gondnok

1021 Budapest, Széher út 73. telefon: (1) 392 8200
Adatkezelés és adatvédelem Kapcsolat Impresszum